Min väg till digital analys

 

Skillnaden mellan mail och email

”Can you send this for me?” frågade jag mannen i butiken medan jag visade honom min dagbok.

”Sure, no problem” svarade han.

Lättad över hans svar drog jag fram den stora lådan med personliga tillhörigheter som jag hade med mig och satte upp framför honom.

”Great, i would like to send this box too.”

Mannen stirrade förvirrat på mig och jag märkte att de andra i butiken nyfiket kollade på oss.

”We only send e-mail” sade han.

Jag insisterade på att jag förstod och att jag ville posta min låda ändå kosta vad det ville. Jag höll på att bli irriterad tills han utbrast:

”Girl don’t you know what e-mail is!?” och pekade på sin dator.

Först då insåg jag att jag hade gjort bort mig något katastrofalt. Istället för att komma på en bra nödlögn muttrade jag skamset:

”No sorry, I am from Sweden”, grabbade åt mig lådan och lommade därifrån.

Jag befann mig i Kathmandu på backpacking-resa. Det var mitt på 1990-talet och jag lärde mig den hårda vägen vad e-mail är.

Buddhistiskt tempel i Kathmandu, Nepal.

 

Från barndom till studier

Idag mer än 20 år senare omskolar jag mig till digital analytiker. Hur kan det komma sig att jag valt en helt ny inriktning på mitt liv, jag som var så totalt oerfaren inom IT när jag var ung? Det tänkte jag berätta lite om på den här sidan. Du är välkommen att följa med…

Till mitt försvar, när det gäller den pinsamma händelsen i Nepal, var jag inte särskilt intresserad av teknik när jag växte upp. Min pappa var civilingenjör och ibland fick vi barn följa med till hans jobb på helgerna. Mina bröder tyckte det var jättehäftigt att få sitta vid en dator och lära sig programmering men jag gick hellre till köket, åt kakor och blåste på en trumpet som jag hittade där. Jag var – och är – inte intresserad av teknik på det sättet. Det jag däremot är intresserad av är vad man kan använda tekniken till.

Som barn brukade jag istället sitta och rita teckningar eller skriva berättelser. Jag drömde om att bli konstnär av något slag. Jag tränade även dans på fritiden och var fascinerad av att stå på scen men lyckades aldrig komma över min rampfeber. Något jag även brukade hålla på med, men som jag inte ägnade större tanke åt, var att föra olika sorters statistik. Ett exempel var att jag samlade på tomma yoghurt-burkar. Jag skrev upp i en bok vilket märke de var av och hur många jag hade.

Jag övergav mina tankar om att satsa på något kreativt och utbildade mig istället inom samhällsvetenskap. Efter min backpacker-resa runt världen läste jag statsvetenskap och mellanösternkunskap inom pol.-mag-programmet vid Lunds universitet. På den här tiden var jag mycket intresserad av frågor som rör rasism, orättvisor och feminism. Jag var aktiv i en Amnesty-grupp ett tag och vi jobbade med att försöka få så kallade samvetsfångar befriade. Eftersom jag älskar att skriva tänkte jag bli journalist eller liknande när utbildningen var klar. Omkring millennieskiftet blev det allt vanligare att använda internet men det här med digital analys fanns inte ens på tapeten. Jag förknippade allt som hade med IT att göra med komplicerad teknik och hade inte en tanke på att det skulle kunna vara något för mig.

 

I statens tjänst och egen företagare

Jag blev inte journalist men kom in på Försäkringskassan istället och arbetade där i 13 år, främst som försäkringsutredare av arbetsskador. Jag trivdes bra i rollen på en myndighet och med arbetsuppgifterna. I korta drag arbetade vi med olika fall av försäkrade som ansökte om ersättning. Utifrån ansökan samlade vi ihop den bakgrundsinformation vi hade sedan tidigare och planerade ett måldatum för ärendet och snabbaste rättssäkra väg till detta mål. Därefter samlade vi in ytterligare information om det var nödvändigt, intervjuade den försäkrade på telefon och sammanställde förslag till beslut. Jag tyckte detta var otroligt spännande och intressant!

Under tiden startade min dåvarande make upp städföretag och jag arbetade extra i det med administrativa arbetsuppgifter. Jag lade upp schema för personalen, fördelade arbetsorder, svarade på mail, skickade fakturor med mera. Under min föräldraledighet 2014 byggde jag även ett stort antal olika hemsidor i WordPress för att locka in kunder från fler håll till bolaget. Jag lärde mig helt från scratch och det var därför inga avancerade hemsidor jag gjorde. Men de gav resultat! Företagets omsättning gick kraftigt uppåt och jag fick mer arbete att utföra. I samma veva blev min mamma dement och jag åtog mig att bli god man åt henne. Det blev till slut inte hållbart för mig att hålla alla dessa bollar i luften och jag sade upp mig från Försäkringskassan.

Sedan dess har jag startat upp eget städföretag och fortsatt med samma verksamhet som tidigare. De senaste åren har omsättningen tyvärr gått ner, troligtvis för att många nya städföretag dykt upp på marknaden som konkurrerar om kunderna. Jag försökte därför att med några vänner starta upp en e-handel istället. Jag har alltid drömt om att få jobba med barn och/eller med e-handel. Nilou startades 2018 och det var en rolig tid.

Web-shopen drevs i Woocommerce vilket gick förvånansvärt fort att lära sig att använda. Jag lade in produkter, skrev in produktbeskrivningar med bilder och satte priser. Mestadels arbetade jag i back-end, vi hade en webdesigner som skötte framsidans utseende. Ibland skrev jag blogg-artiklar om olika saker som har med föräldraskap att göra och om våra produkter. Jag hjälpte till ute på lagret med att ta emot leveranser och att packa beställningar. En stor del av vår kundkrets kom genom Google Ads men även från sociala medier. På instagram lade jag upp inlägg med annonser och marknadsförde dem i kampanjer. Jag kopplade även på en butiksfunktion till vårt Facebook-konto. Några nyhetsbrev har jag designat själv och hanterat i Mailchimp.

Tyvärr var inte detta en lätt bransch att ge sig in i, särskilt inte utan tidigare erfarenhet av e-handel, och i början av 2020 lämnade jag in ansökan om konkurs. Därefter har jag återgått till arbetet med städfirman och till mitt extraarbete hos Lionbridge.

 

Extraknäck online

Under 2018 har jag nämligen sökt aktivt efter distansarbeten och i mitt sökande kom jag fram till många bra tips som jag ville dela med mig. Därför startade jag upp hemsidan Mera Cash. Jag har tyvärr inte skrivit i den på ett tag men många av tipsen på hur man kan tjäna och spara pengar har jag provat på själv. Efter sommaren det året fick jag en del frilansjobb genom Upwork som copywriter och översättare och arbetade även med att utvärdera sociala medier åt Appen . Sedan början av 2020 arbetar jag som rater åt Lionbridge och utvärderar sökresultat.

Jag har försökt att få anställning på myndighet igen men det är otroligt svårt på grund av hög konkurrens om jobben. Eftersom jag inte vill fortsätta inom servicebranschen som egen företagare har jag kommit fram till att jag vill omskola mig.

 

Val av studier

Det tog ett tag innan jag kom på vad jag ville omskola mig till. Jag sökte febrilt inne på Framtid.se på de yrken med bästa möjligheter till att få jobb, jag läste och jämförde löner och utbildningar med mera. Jag kunde inte låta bli att jämföra mig med de personer som har ”lyckats”. Jag tänker på egna företagare som har börjat från en liten hobby till att utveckla en stor verksamhet. Jag önskade att jag också var specialist på någonting istället för att kunna lite grann om väldigt mycket. När jag kom över beskrivningen av vad en Digital Analytiker är hajade jag till ordentligt.

Med ens var det som att saker som jag förträngt om mig själv under alla år bara poppade upp från ingenstans. Jag kom ihåg alla de där förbaskade yoghurt-burkarna som jag förde register över som barn, och alla olika excel-filer som jag har satt upp över åren och fört in data i. All statistik som jag har sammanställt över placering på Google, min privata ekonomi, barnens längd och vikt(!)… Ja, ni läste rätt. Jag förde alltså in mina egna barns längd, vikt och ålder för att jämföra dem med varandra och försökte till och med göra diagram.

Plötsligt slog det mig: JAG ÄR EN NÖRD!

Skämt åsido, jag är en analytiker ut i fingerspetsarna.

”Jag älskar att samla in data, göra jämförelser och sedan dra slutsatser utifrån mina resultat. Att göra analyser är något jag brinner för och skulle kunna bli specialist i. Därför har jag sökt till utbildningen inom Digital Analys vid Medieinstitutet och hoppas att den kommer att hjälpa mig nå mina mål.”

Det här var en lång historia över mitt liv och mina vägval när det gäller studier. På sidan har jag delat mitt CV där det jag har berättat framgår fast i mycket komprimerad form. Jag har även en sida där jag presenterar mig själv privat. Kika in på de sidorna och återkoppla gärna till mig med feedback eller om du har några frågor.

 

 

Väl mött!